Wat is het verschil tussen SEA en SEO?

U bent ze vast wel eens tegengekomen op het grote wereldwijde web, de termen SEA en SEO. Maar waar staan deze afkortingen nu eigenlijk voor en wat houden ze precies in? SEA staat voor Seach Engine Advertising en heeft betrekking op het adverteren in zoekmachines. In feite zouden we dit net zo goed GA kunnen noemen: Google Advertising. Want hoewel er natuurlijk andere zoekmachines zijn, is Google verreweg marktleider en moet u hier eerst uw focus op leggen. Adverteren binnen Google gaat via het systeem van Google Adwords. Op de werking van Google Adwords ga ik in dit artikel verder niet in, de nadruk ligt nu even op het verschil in terminologie. U kunt SEA eigenlijk het beste zien als een betaalde manier om hoger te ranken in Google.

SEO staat voor Search Engine Optimization en ook in dit geval zou u dit weer kunnen beschouwen als Google Optimalisation. Door middel van SEO probeert u uw website zo hoog mogelijk te laten ranken in zoekmachines. Google heeft een algoritme ontwikkelt waarmee bepaald wordt welke websites op welke zoekwoorden bovenaan dienen te staan in de zoekmachine (wel onder de betaalde resultaten uiteraard, er moet immers geld verdiend worden). Dit noemen we ook wel natuurlijke zoekresultaten. Hoe dit algoritme precies opgesteld is weet men alleen bij Google. U krijgt als eigenaar van een website of webshop wel tips van Google om uw website zo goed mogelijk vindbaar te maken, maar de succesformule om op positie 1 in Google te komen krijgt u natuurlijk niet.

Kort samengevat: met SEA kunt u betaald bovenaan in Google komen te staan en door middel van SEO gratis? Wanneer u voldoende kennis van SEO heeft, dan mogelijk wel. Maar bij goede SEO komt een hoop kennis kijken. U kunt hier beter een specialist voor inhuren. En dat geldt ook voor SEA. Wanneer u niet goed weet wat u doet, betaalt u gemakkelijk veel te veel geld voor uw advertenties via Google Adwords.

Wilt u meer weten of SEA en/of SEO? Neem dan gerust eens contact op.

 

Auteur: Nick Woltjer (Woltjer Media BV)

Reclamebureau Friesland

Heeft u een bedrijf in Friesland? Ga dan ook voor een reclamebureau in Friesland wanneer het aankomt op de promotie van uw bedrijf. Heeft u een nieuwe website of webshop nodig? Of wilt u juist dat uw website of webshop beter gevonden wordt op het internet? Wilt u een goede promotiecampagne opzetten voor uw bedrijf? Zoekt u een goede partner voor uw design- en drukwerk? Of heeft u juist behoefte aan een bedrijf dat u helpt op het gebied van communicatie (teksten, uitbesteding Social Media, etc.). Reclamepunt Friesland helpt u hier graag mee. Iedere vorm van communicatie, van website tot visitekaartje, valt namelijk onder de noemer reclame. Een reclamebureau in Friesland kan zorgen voor korte lijnen wat betreft communicatie. Wij komen dan ook graag bij u langs voor een persoonlijk gesprek om de beste strategie voor uw bedrijf door te nemen. Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?